Find den perfekte studentergave

Af -

Det er en spændende tid – studentertiden. Og den nærmer sig med hastige skridt. Dermed skal studentergaven også i hus. Mange håbefulde unge mennesker bider negle og venter med længsel på, at eksaminer skal overståes og karakterer – gerne 12-taller – skal finde vej til studenterbeviset. Gaver flyder i lind strøm, for nu er 14 års skolegang endelig slut.

Der er også dem, der skal trøstes og have en opmuntring, når resultaterne ikke står mål med forventningerne. Her vil en gave bestemt blive værdsat.

Snart vil vi møde de glade og stolte studenter, som præger gadebilledet med deres huer med mange forskellige farver bånd – røde, blå, lyseblå, grønne – ja sågar sorte huer.

Og der vil blive båttet og hujet i dagevis fra hestevogne og lastbiler fyldt med unge festglade studenter, som er blevet begavet med våde varer fra forskellige sponsorer rundt omkring.

Der festes igennem – først på gymnasiet med translokation og dimission. Senere privat rundt omkring hos kammeraterne i de små hjem. Og der tælles hak i huekanten for, hvor mange gange man udmattet og segnefærdig har set solen stå op. En stor ære at være den med flest hak. Underskrifter efter alle kunstens regler signeres inderst i huens puld eller overalt, hvor der er bare en lille ledig spot.

Når al festivitasen har lagt sig, ja så kommer den næste søde tid, hvor mange studenter pakker rygsækken – måske fyldt op med gaverne fra eksamenstiden – og rejser ud i den store verden. Udlængslen er til at tage og føle på efter så mange år med øjnene stift rettet i bøgerne. Og inden det måske igen bliver studietid på en videregående uddannelse.

Men hvorfor student?

I Danmark bliver op mod halvdelen af alle studenter. Det er et meget højt tal sammenlignet med mange andre lande. Samfundet forventer det, for uddannelse er eneste sikre middel mod arbejsløshed. De unge mennesker får også ofte den besked, at de er Danmarks eneste råstof. Danmark skal konkurrere på Viden. Og danske studenter er bestemt meget velkomne i udlandet og er højt værdsatte.

Du kan blive rød student, blå student, mørkeblå student, grøn student. Det betyder, at du har taget din eksamen fra forskellige læreanstalter og med meget forskelligt indhold.

Studenterhuen er et helt kapitel for sig. Den sorte kom til Danmark i 1850 som den første af alle. I dag er det mest de klassisk-sproglige studenter, der bærer den. Eller studenter med mange fag på A-niveau.

Først I 1880-erne kom den hvide studenterhue som vi kender fra almen gymnasium STX og med rødt bånd.

HF har hvid hue med lysblåt bånd.

Afgår du fra Handelskolen bliver du HH eller HHX med hvid hue med kongeblåt bånd, og er du student fra Teknisk Gymnasium, er du HTX-er med ret til at bære hvid hue med marineblåt bånd.

Er du international student, bærer du hvid hue med bånd med forskellige landeflag.

Hak, klip og bid i studenterhuen

Udfordr aldrig skæbnen ved at bære huen, inden eksamen er bestået. Det bringer uheld at snige sig til det.

I midten af huens puld skriver man den karakter, man slutter med og rundt om det skriver kammeraterne en hilsen. Er man bedste ven, bider man i skyggen for at ønske held og lykke fremover. Har man det største eller mindste hattemål eller højeste gennemsnit, skylder man klassen en kasse øl. Et hak i skyggen betyder, at man ikke helt har klaret at stå natten igennem.

Der er utallige traditioner afhængig af, hvor i landet du bor.

Her kan du også finde nogle gode studentergave:

Gave til studenten

Studentergave til drengen

Studentergave til ham

Studentergave til hende