Fars dag: Al information samlet et sted

Af -

Fars dag opstod helt tilbage i 1910, og i dag bliver fædre verden over fejret hvert år for at hylde alle de mænd, som har været der for deres børn. Dette er dagen, hvor fædrene er i fokus og de bliver forkælet fra top til tå med alt fra tøj, oplevelser, mad, gavekort etc. og her er Fars dag i 2016 ingen undtagelse.
Med sådan en lang historie bag sig har Fars dag skabt nogle sjove statistikker, skøre facts og en masse fortællinger og minder gennem tiden. Så kunne du godt tænke dig at vide noget mere omkring Fars dag og alt hvad det indebærer, samt hvilke fars dag gaver man kunne give? Kan du læse med her og blive klogere.

Den populære amerikanske forfatter Mark Twain udtalte tilbage i tiden, dette om sin far

”Da jeg var en dreng på fjorten år, var min far så uvidende, at jeg knap nok kunne holde ham ud. Men da jeg fyldte enogtyve, blev jeg helt forundret over, hvor meget han havde lært i løbet af 7 år”

 

 

Historien bag Fars dag

Fars dag begyndte officielt for første gang i årstallet 1910 i Spokane Washington.
27 årige Sonora Smart Dodd var personen som foreslog fars dag og kæmpede i lang tid for at få dagen indført. Hendes mor døde under fødslen og det blev derfor Sonora’s far, William Jackson Smart, som skulle passe på de 6 børn i forbindelse med deres opvækst.
Sonora Smart Dodd var forevigt taknemmelig for sin far, som havde gjort alt i hans magt for at opdrage dem efter bedste evne. Hun sad derfor en dag i kirken, da hun pludselig kom på en idé. Denne idé opstod på grund af at hun befandt sig i kirken til en Mors dag prædiken, da hun tænkte på det modsatte, nemlig hvor taknemmelig hun var for at have hendes far i hendes liv. Det gav hende åbenbaringen om, at ligesom Mors dag bliver fejret hvert år, så skulle noget lignende laves på Fars dag.
Hun besluttede sig derfor at oplyse offentligheden om denne idé og det at dagen skulle fejres i juni, hvilket var hendes fars fødselsdags måned.

Denne bevægelse, altså Fars dag, blev ved med at gro i årevis, men blev først anerkendt nationalt i 1924 på grund af den tidligere præsident, Calvin Coolidge. Han sagde, at sådan en dag, vil etablere et mere intimt forhold mellem fædrene og deres børn.  Derudover sagde han, at det også vil være med til at hjælpe fædrene til at forstå samt få indprentet deres forpligtelsers fulde mål, over for deres børn.

Det var dog først i løbet af anden verdenskrig, at denne dag for fædre verden over, begyndte at få fodfæste. Folk var begyndt at få øjnene op for Fars dag, og flere og flere meldte sig til bevægelsen. Det resulterede i, at den tidligere amerikanske præsident, Præsident Lyndon B. Johnson, proklamerede at den tredje søndag i juni, skulle være dagen hvor alle fædre, landet over, bliver fejret.
Det var dog først seks år senere, at Præsident Richard Nixon gjorde det til en permanent national helligdag, ved at få skrevet dagen ind i loven, hvilket skete i 1972. Sonora Smart Dodd, var stadig i live dengang at Fars dag blev etableret og hun nåede derfor, for første i hendes liv, at opleve Fars dag blive en realitet. Samtidig med dette, blev der arrangeret en mindehøjtideligheden for hendes far, for at ære ham. Hun døde i år 1974 og nåede at blive 96 år gammel. Siden Sonora Smart Dodd’s kamp om at få etableret en dag som skal fejre alle fædre, Fars dag, har bevægelsen fået spredt sig til det meste af kloden.

I dag bliver Fars dag fejret næsten hele verden over, men det er til gengæld ikke altid på de samme tidspunkter.

 

Fars dag i Danmark & Skandinavien

Efter at bevægelsen siden 1910 havde bygget lidt momentum, blev fars dag, i 1930’erne, for første introduceret til de nordiske lande. Sverige var det første nordiske land til at tage fars dag til sig, hvilket skete i 1931. Danmark fulgte derefter trop i 1935 og indførte ligeledes fars dag, men hvor Sverige gik i amerikanernes fodspor og indførte dagen på den 3. søndag i juni, valgte Danmark at slå dagen sammen med den danske grundlovsdag d. 5 juni. Der ligger den stadig i dag, men det har ikke været uden forvirring.

Der var en større komité af nordiske handelsmænd, som ville ændre dagen Fars dag lå på. De valgte derfor i 1949, at dagen skulle flyttes fra den 3. søndag i juni til i stedet at ligge i november. Dette ville medvirke til, at der kunne sættes gang i omsætningen i en ellers stille måned, inden julehandlen gik i gang.
Den 2. søndag i november blev derfor valgt som den nye dag, Fars dag skulle ligge på. Hvilket var præcis et halvt år efter Mors dag.
Imidlertidig havde man i Danmark, glemt at informere pressen samt offentligheden om den store flytning af Fars dag til den 2. søndag i november. Der blev derfor skabt stor forvirring omkring dagen i hele landet, og der gik ikke længe før at dagen hurtigt flyttede tilbage til den danske Grundlovsdag igen.
PR-arbejdet blev formidlet på en ordentlig og forståelig måde i de andre nordiske lande, hvilket medvirkede til at flytningen af dagen slog igennem, og man fejrer på nuværende tidspunkt stadig Fars dag i Sverige, Norge, Island, Finland og Estland den 2. søndag i november.

Er du på udkig efter flere sjove, skøre eller mærkelige Fars dag facts? så læs med her.

Fars dag facts – 25 små facts om fars dag

 

 1. Fars dag bliver næsten fejret verden over, men mange lande har valgt selv at fastsætte datoen. Fars dag bliver derfor fejret på meget forskellige tidspunkter rundt om jorden.
 2. USA fejrer fars dag den 3. søndag i Juni
 3. Sverige, Norge, Finland, Island og Estland fejrer fars dag den 2. søndag i november
 4. Australien fejrer fars dag den 1. søndag i september
 5. Thailand fejrer Fars dag i december. Det fejrer de alle sammen på kong Bhumibol Adulyadej fødselsdag den femte december. Her bærer de fleste gult tøj, da det er kongens farve.
 6. På torsdagen, fjorten dage efter påske i Tyskland, bruger næsten alle fædre Fars dag på at sidde og drikke i øl haver, dagen lang.
 7. Danmark fejrer hvert år fars dag d. 5 juni på Grundlovsdagen
 8. I Danmark er der over 34.700 enlige fædre
 9. Antallet af familier med enlige fædre, steg 50% fra 2000-2013 og har været stigende lige siden
 10. Antallet af ægtepar med børn har været faldende, men udgør stadig over 440.000 i alt
 11. For hvert 100 barn der fødes i Danmark, er 51 af dem drenge mens 49 af dem er piger.
 12. Der fødes generelt flere drenge i verden end piger. Som gennemsnit siger man 106 drenge per 100 piger.
 13. Mænd har et lavere sygefravær end kvinder fra arbejdspladen el.lign., men til gengæld er levetiden ikke lige så lang som hos kvinder
 14. For hver 100 indbygger i Danmark, som er over 65 år, eksisterer der 58 kvinder og kun 42 mænd.
 15. Hvis man passerer 80 års alderen, befinder der sig dobbelt så mange kvinder som mænd.
 16. Børn af ældre fædre, har en tendens til at leve længere end børn af yngre fædre
 17. Risikoen for misdannelser stiger dog også i takt med mandens alder, men man mener at fordelene opvejer ulemperne
 18. Der er ca. 1.5 milliarder fædre i hele verden og hvert år bliver 122 millioner børn født verden over
 19. Andre steder i dyreriget, er rollerne omvendt. Hos søhestene, er det manden som bærer på æggene og føder deres børn.
 20. Da Sonora Smart Dodd først begyndte at promovere denne helligdag, i håb om at det kunne blive en national helligdag, stavede hun selve navnet for dagen ”Fathers’ day” frem for ”Father’s day”. Grunden til dette, var at dagen ikke kun skulle være for hendes far, men at dagen skulle være for alle fædre verden over.
 21. Halsey Taylor er manden som har opfundet vandfontænen. Det gjorde han til ære for sin far, som døde af den bakterielle infektion fra Typhoid feber, efter at have drukket vand som var forurenet fra en offentlig vandforsyning i 1896.
 22. Sangen fra Stevie Wonder ”Isn’t she lovely” er faktisk en kærlighedserklæring mellem faren Stevie Wonder og hans datter Aisha. Lytter man godt nok efter, kan man høre Aisha græde i løbet af sangen.
 23. I 2014 brugte 45% af alle Fars dag shoppere, mobilen til at undersøge gavemuligheder.
 24. Folk som køber Fars dag gaverne på nettet, har en tendens til at bruge flere penge end folk der f.eks. køber gaverne i en fysisk butik.
 25. Et slips er den mest populære gave på Fars dag.

 

Historien bag den mest købte gave til Fars dag: Slipset

At give et slips som gave på Fars dag, kan dateres helt tilbage til 1920. Her begyndte USA samt mange andre vestlige lande, at købe slips som en god gave til Fars dag. Man kan, selv den dag i dag, ikke finde og identificere nogen bestemt person som var pioneeren inde for denne tradition, hvorfor man godt kan argumentere for at det er en kollektiv folkelig tradtion, at give et slips i Fars dag gave. Ligeledes er der ingen som ved, hvorfor et slips lige pludselig blev set på som den perfekte gave i forbindelse med Fars dag, og hvordan det blev kotumen.
Nogen af de mest sandsynlige spekulationer går på, at da slipset allerede i 1920 havde eksisteret over et århundrede, hvor det havde cementeret sig fast inden 1920, som en modegenstand, var det nu blevet allemandseje. Slipset udviklede sig en del gennem det første århundrede og mange mener, at i perioden i 1920’erne, begyndte folk at se på slipset som en klassisk gave til manden i huset frem for en modegenstand.
Derudover begyndte de første Fars dag lykønskningskort, med et slips på forsiden, at blive solgt i 1920’erne. Dette kunne godt blive set på, som en af grundlagene for slipsets popularitet på Fars dag. Butikkerne var nemlig hurtige til at opdage denne gyldne mulighed, og begyndte at foreslå slipset som en god og klassisk samt praktisk gave til manden. Dette var muligvis begyndelsen på det hele, men en ting er sikkert, slipset har ikke set sig tilbage siden. Der er over de senere mange år, blevet introduceret en masse nye gaver til markedet på Fars dag, som også er blevet meget populære og har givet noget konkurrence til slipset. Det ændre dog ikke på det faktum at slipset, stadig den dag i dag, er den mest købte Fars dag gave i verden.

Fars dag statistikker

Disse ting bliver der brugt flest penge på under fars dag (i rækkefølge):

 • Gå ud / middag / sports events & oplevelser
 • Gavekort
 • Tøj
 • Elektronik
 • Bøger/CD’er
 • Værktøjer
 • Sports grej

Hvad fædre ønskede sig på fars dag (i rækkefølge):

 • Gavekort / 31.2%
 • Elektronik / 29%
 • Noget hjemmelavet / 24.7%
 • Middag / 24.7%
 • Fars dag kort / 14%
 • Værktøjer / 12.9%
 • Film / 9.7%
 • Sports grej / 8.6%
 • Musik / 6.5%
 • Bøger / 6.5%
 • Rejse / 4.3%
 • Tøj / 3.2%
 • Apperater / 1.1%

 

Positive effekter ved fars dag:

 • Forbedret forhold med ens børn / 71% rappoterede dette
 • Øgede ens tilfredstillese ved at være forældre / 66% rapporterede dette
 • Øgede den tid som jeg brugte med mine børn / 63% rapporterede dette
 • Øgede kvaliteten af den tid som jeg brugte med mine børn / 58% rapporterede dette
 • Hjalp mig med at blive mere involveret i mit barns uddannelse / 57% rapporterede dette

 

Gavekort

 • Gavekort industrien omsatte i 2015 for over 129 milliarder dollars – du kan læse mere statistik om gavekort her.
 • Industrien er 3.5 mere værd end Facebook skaberen Mark Zuckerbergs nettoværdi
 • I 2015 var gavekort nummer 1 på ønskelisten på Fars dag

Fars dag kort/lykønskningskort

 • Fars dag kort er det fjerde mest sælgende lykønskningkort. Rækkefølgen lyder således; Jul og helligdags kort, valentinskort, mors dag kort, fars dag kort og til sidst gradueringskort
 • Kvinder står for 80% af salget af lykønskningskort
 • Lykønskningskort plejer som regel at koste et sted mellem 10 og 30 kroner.

 

Gode gaveidéer til Fars dag

Med Fars dag lige om hjørnet, er det tid til lave de indledende overvejelser i forhold til hvilken gave, som han skal have. Det kan dog til tider være svært at finde lige præcis den gave, som tiltaler ham allermest. (Vi har derfor samlet en masse super gode Fars dag gaveidéer, som garanterer glæde til fædre landet over)

 

 1. Lav, sammen med dit barn, et hjemmelavet kort!
  Eventuelt med en personlig hilsen i form af sønnens/datterens fod   -og eller håndaftryk i maling
 2. Giv på Fars dag, en gaveboks som kan indeholde alt fra øl, vin, nødder, chokolade, slik, frugt etc.
  Man siger ofte, at vejen til en mands hjerte, er gennem maven. Denne gave er ingen undtagelse. 
 3. Bestil tid hos en fotograf og tag et familiebillede.
  Gode minder varer ved, men få ting er lige så vedvarende og holdbare som et billede, så giv manden i familien et billede af familien, som han kan blive ved med at kigge på i mange år fremover. 
 4. Er din far en rigtig handyman? Køb et værktøjsbælte, som sørger for at alt hans værktøj, altid er sorteret og klar til brug.
  Dette er den perfekte gave til manden, som elsker at gå og lave reparationer i hjemmet.
 5. Giv manden i huset en fjernbetjening, for hele dagen (dog ikke med det grundlag, at han kan bestemme tv kanalerne hele dagen)
  Tilknyt i stedet en tjeneste/opgave, til hver knap på fjernbetjeningen, som han kan bestille når som helst.
 6. Køb eller lav dine egne krydderier/tilsætninger til Fars dag
  Elsker din far at lave mad? Ville en række af specielle krydderier og tilsætninger til hans mad, helt sikkert finde den rette vej til hans hjerte.
 7. Sætter manden i huset, stor pris på at være ude i naturen og fiske?
  Så køb noget nyt fiskegrej til ham, enten i form af nye blink, ny fiskesnor, en ny spole el.lign.  
 8. Gør din far glad, lav en scrapbog til ham.
  En god måde at vise, at du sætter pris på din far, er ved at lave en scrapbog til ham. Her kan du indsætte alt fra billeder, til gamle tegninger, til inspirerende citater etc. Det er en garanteret glædesspreder hos din far.
 9. Har du en flot glaskrukke, som du ikke ved hvad du skal gøre med?
  Lav din fars personlige slik krukke og giv den til ham. Skriv en besked efter eget valg på et stykke papir og lim den fast på krukken. Fyld derefter krukken op med slik og forkæl din far med lidt til den søde tand.
 10. Sørg for at din far passer på sig selv og sit udseende.
  Giv ham et sæt barbergrej i Fars dag gave. På denne måde er han altid sikret et veltrimmet skæg og blød hud.  
 11. Elsker din far at være ude naturen og campere?
  Køb da et trangia sæt til ham, så han på den måde altid er klar til at være ude i naturen mens han samtidig er sikret varm mad eller drikke.
 12. Er din far en actionman? Elsker han at mærke adrenalinet pumpe rundt i kroppen?
  Kunne du overveje at købe en tur i en Ferrari, et faldskærmsudspring eller et bungy-jump i gave til ham. Det er rigtige Fars dag aktiviteter!
 13. Rejser din far meget rundt i verden på grund af hans arbejde?
  Overvej da at købe en lækker læder taske, så hans vigtigste dokumenter på den måde, aldrig forsvinder fra ham.
 14. Vejen til en mands hjerte, går ofte gennem hans mave.
  Lav derfor en lækker middag med en tilhørende lækker dessert til din far, som med garanti vil værdsætte den tid og anstrengelse, som du har lagt i maden.
 15. Giv din far den allerbedste start på morgenen, som man kan få.
  Overrask ham på sengen med et overdådigt morgenmadsbord med både boller, frugt, yoghurt & müsli, æg, bacon og pandekager med sirup. Mere vil han ikke kunne bede om.  
 16. Har du en far som sjældent ved hvad han ønsker sig i gave? 
  Overvej da at købe et luksusgavekort til ham. Med dette gavekort får han valgmuligheden mellem 100-vis af forskellige ydelser, som indebærer alt fra en tur på restaurant, til et par nye hi-fi højtalere eller endda noget så specielt som en kite-surfing lektion.

 

 

Du betyder alt i verden for din far, så husk at vis ham, hvor meget han betyder for dig på denne specielle dag.