Fakta & inspiration til fastelavn

Af -

Fastelavn er en gammel skik, der fejres på den nordlige del af kloden og går helt tilbage til før reformationen i det 15. århundrede. Skikken mener man kom til Danmark fra Holland i år 1520, da en masse familier indvandrede hertil. Fastelavn var en festilig højtid hvor man gjorde sig klar til en 40 dages lang faste, derfor blev der spist massere af mad – såsom flæskesteg og hvedemelsbrød, deraf fastelavnsboller.

Fastelavn = Aftenen før fasten

Alkohol blev der drukket rigeligt af og traditioner som at klæde sig ud, slå katten af tønden og hive hovedet af gåsen stammer sandsynligvis fra beruset mennesker, der syntes at disse løjer var sjove. Dengang var det en levende kat man kom i tønden, når tønden blev slået i stykker fik katten dog lov at løbe sin vej, værre var det for gåsen der blev hængt levende op i benene med hovedet nedad, hvorefter de udklædte beruset mennesker slog til den, indtil dens hoved røg af.

Fastelavn i gamle dage

I dag forbinder vi fastelavn med tøndeslagning, fastelavnsris, boller og børn i udklædnings tøj der rasler fra dør til dør. I dag er Fastelavn børens fest og alt fokussen bliver lagt på børnene, hvad skal de være klædt ud som? Hvem holder fastelavnsfest? osv. Før i tiden var det også de voksnes fest,  og deres mulighed for at more sig, lave løjer og drikke sig fulde.

Hvis du vil give dem du holder af, en fastelavns gave der er mere moderne end et fastelavnsris, penge eller en fastelavnsbolle, så er et gavekort perfekt –  især hvis du bor langt væk fra børn og børnebørn, du gerne vil give en fastelavnsgave.

Med et gavekort til sendentanke.dk som du kan købe HER, for modtageren gavekortet direkte på sin telefon få sekunder efter du har købt gavekortet, og kan derfor benytte det med det samme i fysiske butikker eller online. Der et stort udvalg af massere lækre gaver både til børn og voksne.

F.eks.

 • Gavekort til CoolStuff – Her er der virkelige mange sjove og skøre ting både til børn og voksne, der gør hverdagen lidt sjovere.
 • Gavekort til BodyShop – Den du holder kan vælge lækre produkter, til selvforkælelse på højt plan.
 • Gavekort til Vinoble – En selvvalgt lækker vin slår næsten aldrig fejl.

Gavekort til en masse forskellige oplevelser er også en sikker vinder 🙂 Du kan se det store udvalg af oplevelsesgaver lige her.

Lille prinsesse der slår katten af tønden

 

Fakta om fastelavn – Vidste du?

 • At fastelavnsdag altid falder syv uger før påskesøndag?
 • At grunden til man klædte sig ud i gamle dage til Fastelavn, var for udviske de sociale skel i samfundet?
 • At vi fejre Fastelavn for at fejre det nye år, som vi er på vej ind i?
 • At i gamle dage var folkekirken en stor modstander af Fastelavn, fordi det var en hedensk fest, altså en tradition der ikke kommer fra kristendommen?
 • At slå katten af tønden kommer fra en gammel folkeovertro om, at en hel by kunne slippe for at få pest, hvas man slog en sort kat ihjel?
 • At man i gamle dage bankede på venner og familiers døre, for at blive budt ind til mad og drikke, i dag går udklædte børn fra dør til dør og rasler for at få penge.
 • At traditionen med fastelavnsris, stammer fra at man troede at det gav frugtbarhed til dem man riste?
 • At i 1683 ifølge ”Dansk Lov” var fastelavnsløben forbudt?